Documentaire

Documentaire laten maken

Èchte verhalen van èchte mensen. Dat raakt en daarmee bind je publiek.

Een documentaire is een op feiten gebaseerde film waarin de maker een beeld tracht te geven van een aspect uit de realiteit, zoals uit de politiek, wetenschap, maatschappij of geschiedenis, natuur of van de persoonlijke belevingswereld van de documentairemaker.

Wikipedia

Vorm van een documentaire

Een documentaire herken je vaak doordat het een beetje rauw mag zijn. Als je een documentaire laat maken staat één onderwerp of een persoon centraal. Mensen vertellen een verhaal of beantwoorden vragen in een interview. Het is non-fictie; alle stijlkeuzes zijn erop gericht om waar, om echt over te komen. Een documentaire plaatst het verhaal in een context en werkt verdiepend.

Binnen deze kaders kunnen allerlei stijlkeuzes gemaakt worden.

Werkwijze bij een documentaire maken

Zoekend naar standpunten en verdieping, komt het plot van een documentaire totstand. Net als bij live action drama voor een commercial begin ik met doelstelling en schets een grove opbouw van het concept. Ik werk vrijwel altijd in opdracht dus dat betekent dat we alle stappen keurig vastleggen. Bij drama volgt een creatief proces. Bij documentaire doen we research. Afhankelijk van opdrachtgever en doelstelling stellen we een vorm vast die past bij de doelgroep en de ankerpunten uit het onderzoek.

Je wilt een documentaire laten maken. Een scenario of concept transcriptie geeft houvast aan dat wat de mensen kunnen vertellen. In de praktijk betekent dat de vrijheid van het vertellen, maar wel met een gestileerd eindresultaat in het achterhoofd. Een verhaal opnemen of interviewen betekent voor mij als regisseur dan 'live' monteren in mijn hoofd. Uiteindelijk moet het passen in een verhaal dat de kijker raakt.

 

x
x
x