Instructievideo

Instructievideo laten maken

Misschien wel de meest in aantal toegenomen vorm van bewegend beeld is de instructievideo, of in lelijk engels: 'tutorial'. Welke webwinkel, heeft geen productvideo's? Welke softwareontwikkelaar biedt geen e-learning aan? De doe-het-zelver kijkt instructiefilmpjes. En wij ook, om de nieuwste trucs uit onze montagesoftware te halen.

Papieren handleidingen worden steeds beknopter en bedrijven investeren in video, omdat het nu eenmaal zo goed werkt. Eenvoudige video's waarmee je een product of dienst uitlegt aan haar gebruikers. Je doelgroep is heel specifiek en je boodschap is simpel: 'zo werkt het'.

De kijker kijkt je video doelgericht, pauzeert de video om een handeling zelf uit te voeren. Ze kijken verder en aan het eind hebben ze hun doel behaald. Kijk, daar kunnen we wat mee.

Werkwijze instructievideo

Met een instructiefilmpje wil je iets uitleggen. Of je nu gaat voor een animatie of andere mengvorm, een scripot is noodzakelijk. Op basis van jouw input schrijven we een script en desgewenst een storyboard. Als we een script maken, weet je qua tekst precies waar je aan toe bent. Het beeld beschrijven we. Als we een storyboard maken, krijg je meer een visuele indruk. Het ligt onder meer aan de vorm die we kiezen of een script of storyboard het beste middel is om de verwachting af te stemmen.

Inspiratie

Een instructiefilmpje of educatieve video maken kan op allerlei manieren. Een instructiefilmpje met animatie, maar meestal is het leuker om echte mensen echte dingen te zien doen. Live action dus, maar dan is het klein.

Hoe maak je een goede uitlegvideo?

Trends over online leren

De tien beste YouTube tutorials volgens The Telegraph

Voor onze klanten gebruikten we deze verrassende vormen:

 

 

(Voor ClickNL onder productie van Anne Runia)